Preventie en mondhygiëne

De basis van een goede mondhygiëne is het tandenpoetsen. Zo houdt u het gebit en het tandvlees gezond en kunt u problemen aan het gebit voorkomen (preventie).

Wat is tandplak?

Op en tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplak. Dit is een gelig laagje dat veelal op de overgang van het tandvlees naar de tand of kies zit. Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën en afvalproducten van bacteriën. Als de tandplak niet regelmatig wordt verwijderd kunnen er tandvleesontstekingen en gaatjes in het gebit ontstaan.


Borstel

Kies voor een zachte borstel met een kleine kop. De borstel dient elke drie maanden te worden vervangen, of eerder, als de borstelharen wijd uitstaan (dit is eigenlijk een teken dat er te hard wordt gepoetst). Ook kan er worden gekozen voor een elektrische tandenborstel. Deze kan een handig hulpmiddel zijn voor het effectief poetsen omdat de poetsbeweging vanzelf gaat en de bostel alleen in de goede positie hoeft te worden gehouden.


Tandpasta

Welke tandpasta u kiest maakt niet zo heel veel verschil. Kies voor een pasta die u lekker vindt en let er op dat er fluoride in zit. Een halve tot één centimeter tandpasta is voldoende. Maak de tandenborstel niet nat zodat er minder schuim ontstaat. Op die manier kunt u beter zicht houden op het poetsen.

Methode

Er bestaan verschillende poetsmethoden. Veelal wordt de methode geadviseerd waarbij de overgang van de tand naar het tandvlees goed wordt gereinigd (Bass methode). Zet de borstel schuin (in een hoek van 45*) op het tandvlees, zodat bij het borstelen de haren iets onder het tandvlees komen. Met een korte heen en weergaande beweging wordt de tandplak effectief verwijderd. Heel veel druk is niet nodig, dit kan zelfs leiden tot schade aan het tandvlees. Poets per kaak de drie B’s: Boven-Buiten-Binnenkant. Houd een vaste volgorde aan; dit om te voorkomen dat u plaatsen overslaat. Poets tenminste tweemaal per dag gedurende twee minuten.


Verwijderen van tandplak tussen de tanden en kiezen

Om tandplak te verwijderen tussen uw tanden en kiezen kunnen verschillende materialen worden gebruikt, zoals flosdraad, tandenstokers of ragers. Als de ruimte tussen de tanden en kiezen smal is kunt u het beste flosdraad gebruiken. Zijn de ruimtes wat groter dan kunt u tandenstokers gebruiken en is de ruimte te groot voor stokers dan kun je beter een rager gebruiken. Het reinigen tussen de tanden en kiezen is belangrijk omdat dat de plaatsen zijn waar de tandenborstel niet kan schoonmaken. En zo kunt u ook uw tandvlees gezond houden en voorkomt u dat er tussen de tanden en kiezen gaatjes ontstaan.